2020. október 10., szombat

Az infrasugarak alkalmazása fűtésre

Az infravörös sugarak természete és alkalmazásuk infrafűtésre

infrafűtés - infrasugárzó
Az infravörös sugarak kültéri teraszfűtésre is alkalmasak

Infravörös fény - hősugárzás - infrasugárzók

Az infravörös sugárzás (röviden IR-sugárzás) az elektromágneses sugárzás egyik fajtája. A hullám formájában terjedő elektromágneses energiát a tudósok különböző tartományokra osztották fel. Az IR-sugárzás hullámhossza 0,77-től 340 µm-ig terjed. Ezeket további három kategóriára bonthatjuk: 

  • közeli infravörös 0,7 µm-tól 1,3 µm-ig (IR-Ainfrared);
  • közepes infravörös 1,3–3 µm (IR-B);
  • távoli vagy hőtartományú infravörös 3 µm-től (IR-C).
Nevük a látható spektrumhoz viszonyított helyzetükre utal.

A tartomány rövidhullámú része a látható fény spektrumához csatlakozik. Így aztán ezek a sugarak magukban hordozzák mind a látható fény tulajdonságait (egyenes vonalú terjedés, visszaverődés, fénytörés), mind a rádióhullámokét (keresztülhatolnak egyes anyagokon, amelyek átlátszatlanok a látható fény sugarai számára). Az alacsony hőmérsékletű infravörös sugárzókat sötétsugárzóknak is nevezik.

infra sötétsugárzó
Az infra sötétsugárzó nem bocsát ki látható fényt

Valamennyi meleg test hőenergiát bocsát ki az elektromágneses spektrum infravörös tartományában, ami sugárzás révén történik. A hőátadás a magasabb hőmérsékletű testtől az alacsonyabb hőmérsékletű test felé irányul. Eközben különböző testek más-más kibocsátási és elnyelési tulajdonságokkal rendelkeznek. 

A fűtőtestektől érkező infravörös sugarakat a levegő kizárásával a fal, a padló, az emberi test nyeli el. A levegő csak másodlagos hőközvetítő, mivel a hősugarak szinte észrevétlenül hatolnak át rajta. Ezért alkalmasak az infrapanelek és sötétsugárzók akár szeles időben külső, nyílt területek, például kültéri teraszok fűtésére.

A hősugarak jótékony hatással vannak az emberi szervezetre. Ha a 2 µm-nél nagyobb hullámhosszú sugarak csak a bőrfelszínt melegítik fel, akkor az 1,5 µm hosszúságúak mélyen behatolva a bőrbe elérik a vérereket, ahol közvetlenül melegítik fel a vért. Megfelelő intenzitású hőfluxus esetén az infravörös sugárzó kellemes hőérzetet biztosít környezetében. A sugarak által felmelegedett emberi test konvekció útján adja át a hőfölösleget az alacsonyabb hőmérsékletű levegőnek. Az ilyen hőleadási forma frissítőleg hat a szervezetre, és kellemes közérzetet biztosít az infrasugárzó panelek közelségében.

Ajánlott olvasmányok:

Összefoglalva: Az infrafűtés alapja az infravörös elektromágneses sugárzás. Az infrasugárzás fizikai természete és tulajdonságai következtében alkalmas infra feketesugárzók, energiatakarékos hősugárzó fűtőtestek, hatékony kültéri infrapanelek és más innovatív infratermékek működtetésére háztartásokban, az iparban és más felhasználási területeken.

Nincsenek megjegyzések: