2020. május 5., kedd

Hamis akkumulátor jelei


notebook akkumulátor
Notebook  akkumulátor megbízható forrásból
Legtöbbször az utángyártott akkumulátorok esetén, de a gyári energiatárolók kínálatában is találkozhatunk hamis akkumulátorokkal. Ezek az energiatárolók rengeteg veszélyt hordoznak magukban, ezért ajánlott messzire elkerülni őket. Az alábbiakban ennek segítésére összegyűjtöttük, a legfőbb hamis akkumulátor jeleket.

1, Eltérő betűtípusok


Nagyon árulkodó lehet, ha például a biztosan gyári akkumulátor mellé, odatesszük az olcsón vásárolt „gyári” terméket is. A hamis akkumulátorok esetében ugyanis gyakran a paraméterek leírásának elrendezése és maga a használt betűtípus is más lehet.

2, Holografikus pecsét


Hasonló eltérést észlelhetünk az úgynevezett holografikus pecsét esetében. A hamis energiatárolókon ugyanis a holografikus matrica rovátkái eltérő hosszúságúak lehetnek az eredetihez képest, de akár a pecsét teljes mérete is eltérhet, sőt mi több hiányos is lehet.

3, Színbéli eltérés


Az eredeti és a hamis terméket vizsgálva gyakori jelenség még, hogy maga a termék külső borítása is eltérő színű. A hamis akkumulátor gyakran fakóbb színvilággal rendelkezik, mint eredeti társa. Amennyiben ezt tapasztaljuk, akkor élhetünk a gyanú jogával.

4, Fizikai eltérés


Fizikai paraméterekben is számos eltérést tapasztalhatunk. Gyakori eltérés, hogy hamis akkumulátorokon a csatlakozó feletti bemélyedés alakja eltér a gyáritól. Sokkal szembe ötlőbb lehet, ha maga a fizikai mérete is eltér az adott akkumulátornak. Ilyen téren lehet pár tizedmilliméter, de akár több milliméteres eltérés is. Azonban már a legkisebb eltérés is nagyban befolyásolhatja a használhatóságot, hiszen az akkumulátorok esetén a tökéletes illeszkedés alapkövetelmény.

5, Karakter eltérések


Szakavatott szemek az akkumulátorok közötti karakterbéli eltéréseket is kiszúrhatják. Például némelyik eredeti akkumulátoron latin betűs szöveg található. A hamis változatukon előfordulhat, hogy ez a szöveg pecsételve van, mintegy elfedve az esetleges hibákat.

Előfordulhat az is, hogy a hamis termékeken lévő szövegek olvashatósága eltérő, néhol a karakterek el vannak mosódva, vagy gyengébben vannak nyomtatva.

Továbbá jó néhány eredeti akkumulátoron japán nyelvű figyelmeztető szöveg található. A hamisítványokon viszont ez a szöveg helytelen karaktereket is tartalmazhatnak, illetve leegyszerűsített kínai karakterek is szerepelhetnek helyette. Természetesen ennek kiszűrése sokkal nehezebb, de szinte biztos, hogy nem csak ezek az apróságok lesznek észlelhetők egy eredeti akkumulátorhoz viszonyítva.

6, Hiányzó biztonságtechnikai elemek


A hamisítványok esetén a legnagyobb probléma, hogy szinte biztosan hiányzik belőlük néhány, vagy akár az összes biztonságtechnikai elem is. Ezek nélkül az energiatároló használata ön- és közveszélyes lehet, ráadásul anyagi kárt is biztosan okozni fognak, ha használatra fogjuk őket.


Sajnos ezek kiszűrése kívülről szemlélve szinte lehetetlen, de a fentebb vázolt különbségek is elegendők lehetnek a hamis akkumulátor kiszűrésére.

Összefoglalva:

Ahogy látszik is, a hamisítványok tehát számtalan módon különbözhetnek az eredeti, minőségi termékektől. Emiatt vásárláskor mindenképp érdemes tanulmányozni az eredeti akkumulátor kinézetét és ami még fontosabb, hogy megbízható forrásból szerezzük be notebook akkumulátorunk leendő pótlását.

Nincsenek megjegyzések: