2016. április 14., csütörtök

Google első oldal: hogyan?

A kérdések kérdése végül is minden optimalizácós projektben az, lehetséges-e az organikus találatok között Google top10 helyezést biztosítani a gondozásba vett weboldal számára. Megbízói részről legalábbis ez szinte mindig így merül fel: mennyiért hozod fel a honlapomat ez első oldalra / első helyre. Mond meg, hogy mennyi és kifizetem. Itt hosszú magyarázkodás következik a SEO-szaki részéről. Nehéz megértetni, hogy ez nem így megy. Főként, ha a webhely sem elég jó és előbb alapos tartalmi feljavításra szorul.

Olyan ez, mintha valaki elhozná kövérkés, etunyult kamaszgyerekét az edzőhöz és megkérdezni, mennyibe kerül, hogy első legyen valamelyik atlétikai számban az olimpián.

Nyilvánvaló: az első helyre kerülés nem garantálható semekkora pénzösszegért. Amire tehető vállalás, ígéret, az annyi, hogy a weblapot, amelyet a szakira rábíztak, elkezdi kondíciónálni. Elvégzi technikai és tartalmi optimalizálást - ha ehhez kap megfelelő segítséget a tulajtól. Aztán elkezdi a linkprofilt felépíteni. Ami lehet 4 hónap, de lehet 14 is. Mert ha nagy a konkurencia és százával hemzsegnek erős konkurens oldalak a a találati táblákon, akkor bizony nem elegendő pár száz linket lazán ráereszteni a szájtra.

első hely - google első oldal
Google top 10 találat - az első oldal


De még pár ezer sem elég. Az is kell, hogy igazi tematikus háttér épüljön: az optimalizációs kulcsszavak témájában épített és a SERP-ben felhozott webhelyek. Csak ezek képesek a céloldalt hatékony és releváns linkekkel eredményesen támogatni. Így válik a keresőben a Google top10 helyezés reálissá és maga a weboldal esélyessé arra, hogy az első oldalra kerüljön az organikus találatok rangsorában.

A kérdés - mennyibe kerül? - és a tényleges válasz: Hogyan kerül egy honlap a Google első oldalára? - között egy vicc adja meg a szemléletes érthetőséget. Egy ember Budapestre érkezve a Nyugati köröl igyekszik tájékozódni. Megkérdezi az egyik szimpatikus öregurat: "Mondja kérem, hogy juthatok el a Zeneakadémiára?" - Mire az öregúr kis gondolkozás után: "Sok-sok gyakorlással".

______________
Mégis: hogyan kerülhet egy weblap a Google kereső első oldalára, azaz hogyan szerezhet organikus top10 helyezést a keresőben? A titok ennyi: honlapoptimalizálás + linképítés. Ennek a hogyanja már fogasabb kérdés.

Nincsenek megjegyzések: