2012. április 4., szerda

Transzferár nyilvántartás bemutató


     A Transzferár nyilvántartás című szakkönyv olvasói maguk is transzferár olvasók, akik keresni elindulnak és megtalálni megérkeznek. Őhozzájuk – hozzátok! – szólok, akik fellelik nemcsak a nekik szánt művet, hanem egymást is:  időn és téren túl és innen.
     A transzferár nyilvántartások a hálózat által léteznek, elválaszthatatla­nok tőle. Az internet nem csupán megjelenési helyük és eszközük, hanem mivoltuk lényege, létezésük sine qua nonja. A transzferár nyilvántartás kiadási ideje semmi egyéb, mint a meghirdetés, a bemutató napja (ez itt), de mindez nem jelenti azt, hogy a mű aznap készen és végleges alakban az olvasók rendelkezésére állna. Míg a hagyományos nyilvántartás megjelenése napján immár változtathatatlan formát ölt, addig a transzferár nyilvántartás bejelentése pillanatában kezdi meg voltaképpeni életét. Mint­egy életre lel és kel, a szerző pedig mostantól maga is egyike azoknak a lehetséges alkotóknak, társaknak, akik alakítják, folytatják, el- és kisajátítják a szöveget. Habent sua... ugyan milyen sorsuk lesz a transzferár nyilvántartásoknak: ez minden eddiginél jobban múlik rajtunk, akik a beavatkozó befogadás révén társtettessé válunk e pompás interakcióban.
     Igen, az olvasó nagy órája most jött el: az olvasat egyben a boldog szabad rablás alkalma, helye és ideje, a szerző maga kéri-provokálja, hogy vegyük el az asztalról, ami mienk. Mi, akik vendégek vagyunk ezen az első magyar transzferár pikniken, hadd legyünk hálásak az ötletgazdának, hogy fellelte magában írói mivolta titkosabb rétegeit, elképzelte és megalkotta, tökélyre vitte, majd, hogy magunkban fellelhessük, elrejtette a szöveget, s a nagy keresés-megtalálás ünnepére meghívott mindannyiunkat magához, nyilvántartásához, a szép hagyományhoz és annak szebb újításához.
     Hát akkor gyerünk: felfedezni, olvasni, írni, kommentálni – összekeverni mindent mindennel!

Nincsenek megjegyzések: